Over onze artikelen

Een rolsteiger kopen is een investering voor jaren. Deze moet in een keer goed en volledig zijn. Layher biedt een complete rolsteiger die aan de eisen voldoet, veilig is op te bouwen en door de robuustheid een investering is die jaren meegaat.

 • Standaard de meest complete rolsteiger
 • 10 jaar garantie, de meest robuuste rolsteiger op de markt
 • Het grootste werkvloeroppervlak, tot 30% meer 
 • Gemaakt voor het professionele zwaardere werk 
 • Inclusief gratis rolsteiger opleiding 
 • Voor 12:00 besteld, de volgende werkdag in huis

Kom bij ons langs

Hoofdkantoor
Layher B.V.
Lissenveld 18
4941 VL Raamsdonksveer NL

Magazijn
Scherpemaat 4
7942 JV Meppel NL

Mouterij 6
2550 Kontich (B)

Wet en regelgeving ladders en trappen


De technische eisen waaraan een ladder of trap moet voldoen, zijn voor particulier en professioneel gebruik in principe het zelfde. Er is voor particulieren echter geen speciale wetgeving voor het gebruik van ladders en trappen. Wanneer een ladder of trap gebruikt wordt door een werknemer zijn er wel regels waaraan men dient te voldoen.

Technische eisen

De technische eisen waaraan een ladder of trap dient te voldoen worden beschreven in de Europese productnorm EN-131. Voor Nederland gelden er specifieke eisen beschreven in de Warenwet (Warenwetbesluit draagbaar klimmaterieel) voor alle toepassingen en de Nederlandse norm NEN 2484 voor professioneel gebruik.

Gebruik van ladders en trappen

Als ladders en trappen beschikbaar worden gesteld aan werknemers als arbeidsmiddel dan gelden er specifieke regels waaraan er moet worden voldaan. Dit is op Europees niveau geregeld in de richtlijn 2001/45/EG: Minimumvoorschriften inzake veiligheid en gezondheid bij het gebruik door werknemers van arbeidsmiddelen op de arbeidsplaats.

De belangrijkste strekking van de richtlijn is dat een ladder alleen gebruikt mag worden als toegangsmiddel om hoogtes te bereiken of als werkplek op hoogte als een ander veiliger arbeidsmiddel, zoals een steiger, niet gerechtvaardigd is vanwege de korte gebruiksduur of niet toe te passen is door de omstandigheden ter plaatse.

In België is de Europese richtlijn verder uitgewerkt in de artikels 8, 9 en 10 van het koninklijk besluit van 31.08.2005 betreffende het gebruik van arbeidsmiddelen voor tijdelijke werkzaamheden op hoogte.
In Nederland zijn de belangrijkste delen opgenomen in artikel 7.23 van het Arbobesluit, het besluit draagbaar klimmaterieel (Warenwet) en zijn er eisen beschreven in de Nederlandse norm, NEN 2484.
Voor particulier gebruik gelden er geen speciale wettelijk eisen met betrekking tot het gebruik maar het spreekt vanzelf dat er onder alle omstandigheden veilig gewerkt dient te worden. 

De 5 belangrijkste eisen voor het gebruik
 1. De maximale stahoogte voor een dubbele trap is 2.5 m, voor een ladder is het 5 meter. (Met een RI&E, Risico-inventarisatie en -evaluatie, is 7,50 m toegestaan)
 2. Per persoon mag er per dag maximaal 1 uur op een ladder en 2 uur op een trap gestaan worden.
 3. De navel (het midden van het lichaam) altijd binnen de stijlen van de trap houden. De te bereiken plek moet dan binnen armlengte zijn
 4. Het gebruik van gereedschap van meer dan 10 kg is niet toegestaan.
 5. Gebruik geen gereedschap waarbij meer dan 50 N (5 kgf) kracht wordt uitgeoefend zoals: Hogedrukreinigers, slijptollen of handfreesmachines.

Uiteindelijk is het dus erg belangrijk dat de ladders en trappen voldoen aan de wettelijke eisen en dat de eindgebruiker op een goede manier gebruik maakt van het materiaal. Onze ladders en trappen voldoen aan alle gestelde wet en regelgeving, zodat er altijd veilig op hoogte gewerkt kan worden. Neem een kijk in ons assortiment ladders en trappen!

Meer informatie

Voor Nederland: www.volandis.nl
A-blad Ladders en trappen 

Voor België: www.buildingyourlearning.be 
Dossier 145, Het gebruik van ladders en steigers tijdens de afwerkingsfase
Dossier 146, Arbeidsmiddelen voor het uitvoeren van werken op hoogte

Tips
 • Kies voor een kwaliteitsladder of trap die voldoet aan de technische eisen zoals beschreven in de EN-131 en/of NEN 2484 normen.
 • Breng jezelf op de hoogte van de regels voor veilig werken met ladders en trappen middels het A-blad van Volandis  in Nederland of Dossier 145 van Constructiv in België.
 • Gebruik een veiliger arbeidsmiddel zoals een steiger als dat mogelijk is.  

 

De wet en regelgeving voor het gebruik van ladders is samengevat in Dossier 145 van Constructiv in België en in het A-blad van Volandis in Nederland. Hoewel deze regels alleen gelden voor professioneel gebruik, spreekt het voor zich dat veilig gebruik van ladders en trappen ook voor de particulier belangrijk is.

Gerelateerd: Het assortiment houten ladders

  
 
X