Over onze artikelen

Een rolsteiger kopen is een investering voor jaren. Deze moet in een keer goed en volledig zijn. Layher biedt een complete rolsteiger die aan de eisen voldoet, veilig is op te bouwen en door de robuustheid een investering is die jaren meegaat.

 • Standaard de meest complete rolsteiger
 • 10 jaar garantie, de meest robuuste rolsteiger op de markt
 • Het grootste werkvloeroppervlak, tot 30% meer 
 • Gemaakt voor het professionele zwaardere werk 
 • Inclusief gratis rolsteiger opleiding 
 • Voor 12:00 besteld, de volgende werkdag in huis

Kom bij ons langs

Hoofdkantoor
Layher B.V.
Lissenveld 18
4941 VL Raamsdonksveer NL

Magazijn
Scherpemaat 4
7942 JV Meppel NL

Mouterij 6
2550 Kontich (B)

4 Voorwaarden voor een veilige rolsteiger


Layher rolsteiger

Een rolsteiger is een flexibele werkplek op hoogte die je snel en gemakkelijk op kunt bouwen en verplaatsen. Omdat een rolsteiger vaak even snel wordt opgebouwd, gebeurt dit niet altijd op een veilige manier. Er gebeuren dan ook regelmatig ongevallen met rolsteigers die voorkomen hadden kunnen worden als de opbouw op de voorgeschreven wijze was uitgevoerd. Per Januari 2018 zijn we allemaal verplicht om de nieuwe veiliger opbouw van rolsteigers te volgen met als belangrijkste uitgangspunt dat de randbeveiliging van een platform is aangebracht voordat het platform wordt betreden.

Waar moeten we allemaal op letten bij het veilig opbouwen van een rolsteiger?

 1. De basis moet goed zijn, kies om te beginnen de juiste rolsteiger voor de uit te voeren werkzaamheden. Voor het lichtere werk zoals schilderen volstaan de smalle varianten van 75 cm breed. Voor het zwaardere werk, zoals bijvoorbeeld het vervangen van kozijnen of bij vrijstaand gebruik, kan beter de brede rolsteiger van 150 cm breed gebruikt worden die meer stabiliteit en werkruime biedt.
  Zorg voor het opbouwen dat de ondergrond voldoende vlak is en stabiel genoeg om de rolsteiger op te plaatsen. Begin bij het opbouwen ook altijd met de juiste onderdelen. Het eerste standelement is afhankelijk van de hoogte die opgebouwd moet worden. Een sticker op elke vloer geeft een duidelijke beschrijving. Binnen kunnen we tot maximaal 13.50 meter werkhoogte opbouwen en buiten tot 9.50 meter. Zet de basis altijd eerst waterpas voordat de rest van de rolsteiger wordt opgebouwd. Controleer ook altijd of de werkomgeving veilig is van obstakels zoals bijvoorbeeld stroomkabels.
 2. Gebruik de veilige opbouwmethode P2, Het opbouwen van de rest van de rolsteiger doen we met de veilige opbouwmethode P2. Die methode zorgt ervoor dat voordat een platform wordt betreden, er altijd een heupleuning rondom is aangebracht.  Het bouwen gaat niet alleen veilig maar ook eenvoudiger en sneller en vereist geen speciale voorloop leuningen. Met  een werkvloer op elke 2 meter, hoeft er tijdens gebruik geen vloer verplaatst te worden en kan men veilig aan de binnenkant de rolsteiger beklimmen.
 3. Zorg voor een stabiele opstelling, Zet tijdens opbouw en gebruik de 4 wielen op de rem. Voor rolsteigers met een werkvloer boven de 2.5 meter dienen de zijsteunen aangebracht te worden voor voldoende stabiliteit. In het geval van een buitenopstelling is het niet veilig om bij een windkracht van 6 of meer op de rolsteiger te werken. Demonteer de rolsteiger of verplaats hem naar een minder windgevoelige locatie. Controleer in ieder geval telkens bij het weer in gebruik nemen van een rolsteiger of de rolsteiger nog in het lood staat, nog compleet is en dat de omstandigheden onveranderd zijn.
 4. Zorg voor een goede opleiding, Hoewel het simpel lijkt om een rolsteiger op te bouwen, is het belangrijk dat iedereen die met rolsteigers werkt hiertoe is opgeleid en bevoegd. Layher biedt daarom een gratis opleiding van een halve dag voor iedereen die een Layher rolsteiger aanschaft.

Tips voor het opbouwen van een rolsteiger:

 1. Bouw alleen op een solide ondergrond
 2. Gebruik de veilige opbouwmethode P2
 3. Zorg voor een stabiele opstelling
 4. Zorg voor een goede opleiding

Een veilige rolsteiger is een rolsteiger die op de juiste manier wordt opgebouwd en gebruikt. De Layher P2 veilige opbouwmethode zorgt ervoor dat er altijd een heupleuning is aanbracht voordat een platform wordt betreden. Om ervoor te zorgen dat de rolsteiger op de juiste manier wordt opgebouwd en gebruikt kunt u bij aanschaf van een rolsteiger gebruik maken van de gratis opleiding.

Voor meer informatie over veilig opbouwen zie ook onze P2 veilige opbouw pagina of handleiding. Neem ook eens een kijk in ons assortiment met de veiligste rolsteigers.

P2 Instructievideo

 
Handleiding: 

 

 

X