Over onze artikelen

Een rolsteiger kopen is een investering voor jaren. Deze moet in een keer goed en volledig zijn. Layher biedt een complete rolsteiger die aan de eisen voldoet, veilig is op te bouwen en door de robuustheid een investering is die jaren meegaat.

 • Standaard de meest complete rolsteiger
 • 10 jaar garantie, de meest robuuste rolsteiger op de markt
 • Het grootste werkvloeroppervlak, tot 30% meer 
 • Gemaakt voor het professionele zwaardere werk 
 • Inclusief gratis rolsteiger opleiding 
 • Voor 12:00 besteld, de volgende werkdag in huis

Kom bij ons langs

Hoofdkantoor
Layher B.V.
Lissenveld 18
4941 VL Raamsdonksveer NL

Magazijn
Scherpemaat 4
7942 JV Meppel NL

Mouterij 6
2550 Kontich (B)

Aanpassingen rolsteigernorm NEN/NBN EN 1004-1:2020


Adaptations de la norme échafaudages roulantes

Sinds november 2021 is er een geactualiseerde Europese norm actief voor rolsteigers: NEN/NBN EN 1004-1:2020. Deze norm vervangt de norm NEN/NBN EN 1004:2005. Deze norm heeft een aantal nieuwe bepalingen ten aanzien van onder andere de bouwvormen van de rolsteigers.

 

Layher Standard Rolsteiger

 

 

 

Een aantal wijzigingen op de bouwvormen zijn:

 • De norm geldt voor alle rolsteigers van 0 tot 12 meter hoogte, dit was 2,5 tot 12 meter.
 • Op alle tussenniveaus zijn heup- en knieleuningen noodzakelijk
 • De afstand tussen de platformniveaus onderling is maximaal 2,25 m
 • De afstand tot het 1e platformniveau is maximaal 3,40 m
 • Slechts bij één platformniveau is het toegestaan om (tijdelijk) de heup- en knieleuningen aan de gevelzijde te verplaatsen. En uitsluitend indien de afstand tussen gevel en steiger, op werkniveau, minder is dan 15 cm (Nederland) 25 cm (België en Luxemburg).

 

Layher Uni Rolsteigers.

Vanuit veiligheidsoverwegingen voorziet Layher al jaren in volledige vloeren om de 2 meter en overal knie- en heupleuningen. Dit houdt in dat de Layher UNI rolsteigers aan alle eisen van deze nieuwe norm voldoen. Een rolsteiger kopen bij Layher zorgt er dus voor dat je materieel hebt dat aan de regels voldoet.

Kamerrolsteigers

 

Omdat de nieuwe norm vanaf 0 meter begint, vallen nu ook alle kamerrolsteigers onder de nieuwe norm. Kamerrolsteigers moeten daarom ook altijd worden voorzien van heupleuningen, knieleuningen en kantplanken. Ook moeten kamersteigers worden voorzien van stabilisatie door middel van zijsteunen of ballast om aan de vereiste zijdelingse belasting te kunnen voldoen.

Omdat het betreden van een kamerrolsteiger met een platform tot 1 meter hoogte van onderuit nagenoeg onmogelijk is, heeft men voor Nederland besloten dat in dat geval aan 1 zijde geen knieleuning noodzakelijk is en dat de kantplank alleen vereist is als er materiaal vanuit de kamersteiger alsnog van verdiepingen of trapgaten naar beneden kunnen vallen. In dit geval kan men onder de heupleuning door, vanaf de zijkant het platform betreden. Dit voorkomt dat men over de leuningen van de rolsteiger heen gaat klimmen met alle risico’s van dien.

Ook het gebruik van ballast of zijsteunen zal niet in alle gevallen mogelijk of wenselijk zijn. Op basis van een risicoanalyse kan men in die gevallen van de norm afwijken als er bijvoorbeeld geen zijdelingse krachten op de kamerrolsteiger worden uitgeoefend.

 

Kamersteiger volgens nieuwe norm

Nieuwe norm NEN/NBN-EN 1004-2:2021 en

 

Deze norm is in december 2021 gepubliceerd en deze vervangt de NEN-EN 1298:1996-07 en.
Deze norm beschrijft de regels en richtlijnen voor het opstellen van een handleiding. Voor deze norm is een overgangsperiode van toepassing die tot en met mei 2022 loopt.

 

Bekijk alle rolsteigers


X